Tips bij een writer’s block: zo deal je ermee!

Tips bij een writer’s block: zo deal je ermee!

Daar zit je dan, achter je laptop. Vastbesloten om een blog te schrijven, maar die cursor blijft maar knipperen en dat digitale vel papier blijft leeg. Je hebt je voorgenomen om regelmatig een nieuwe blog te plaatsen, maar de inspiratie blijft uit. En dat frustreert je. 

Herkenbaar? Geen paniek! Het overkomt iedereen wel eens.

Of ik als tekstschrijver altijd inspiratie heb om te schrijven? Welnee. Soms komen de woorden gewoon even niet. Vloeit het niet. In mijn vak zijn zulke momenten vrij onhandig, omdat ik wel vaak met deadlines te maken heb. Daarom is het voor mij zaak om zo snel mogelijk van mijn writer’s block af te komen. Hoe ik dat doe? Ik geef je vijf tips!

1. Ga wandelen

Als schrijver zit je heel veel alleen achter je laptop. Heerlijk als je een fijne flow te pakken hebt, maar soms zit je iets te veel in je eigen bubbel. Dan is het hard nodig om wat ruimte in je hoofd te creëren. Eén van de beste remedies is wat mij betreft om even naar buiten te gaan om het cirkeltje van gedachten te doorbreken. Het liefst ga ik de natuur in. Een wandeling door het bos of door de duinen doet wonderen en leidt bij mij vaak tot frisse ideeën. Vaak poppen de woorden dan ineens op in mijn hoofd en weet ik hoe ik verder wil met mijn tekst.

Tip: neem altijd een notitieboekje mee als je gaat wandelen. Ik zit regelmatig buiten op een bankje mijn ideeën op te schrijven, zodat ze mij niet meer kunnen ontglippen.

tips bij een writer's block

2. Verander van omgeving

Ik ben ervan overtuigd dat je het als schrijver af en toe nodig hebt om van omgeving te veranderen. De beste teksten schrijf ik als ik op reis ben, maar ik heb helaas niet altijd de mogelijkheid om direct bij iedere inspiratie-inzinking in het vliegtuig te stappen.

Het alternatief is dan vaak het cafeetje aan het eind van mijn straat, dat inmiddels voelt als het verlengde van mijn woon- en werkkamer. Ik vind dit een fijne plek en deze omgeving zorgt vaak voor nieuwe ingevingen. En eerlijk is eerlijk: de cappuccino en de fantastische bergamot cheesecake doen ook wonderen.

3. Ga muziek maken of luisteren

‘Meisje, gitaarspelen is één van de meest waardevolle dingen die je in het leven kunt leren. Of je nu blij bent, boos of verdrietig, je gitaar kun je áltijd van de muur pakken om je hoofd leeg te maken en je gedachten te verzetten’. Ik hoor het mijn vader nog zeggen. En weet je wat? Hij had gelijk. Het zorgt er voor dat je op een hele andere manier creatief bezig bent. De melodieën doorbreken je gedachtegang en zorgen ervoor dat de woorden als vanzelf weer omhoog komen.

Misschien speelde jij als kind wel gitaar, piano of viool? In dat geval is het de moeite waard om je instrument weer eens af te stoffen en lekker muziek te gaan maken. Ben je niet zo muzikaal? Dan kan het ook helpen om gewoon even heerlijk muziek te luisteren en je mee te laten voeren door het ritme.

4. Bel een vriend(in)

Ik zei het net al even: als schrijver zit je vaak alleen met je gedachten achter je laptop. En hoewel ik dat heerlijk vind, is het ook heel fijn om af en toe juist wél mensen om je heen te hebben. Zeker als je compleet vastloopt, kun je dit wel even gebruiken. Heb je een writer’s block en zie je echt niet hoe je verder moet? Bel een vriend(in) en ga samen lunchen of koffiedrinken. Of wijn. Dat mag natuurlijk ook.

Tenslotte: go with the flow

Inspiratie kun je niet altijd afdwingen. Soms borrelt het ineens op en wil je METEEN gaan schrijven en soms staat je hoofd gewoon even op grijs. Dat geeft niks, maar slaat de inspiratie toe en vóel je dat het eruit moet? Maak daar dan vooral gebruik van en pak je moment! Geef jezelf de ruimte om op zulke momenten te schrijven. En onthoud: het hoeft niet meteen perfect te zijn. Je kunt je tekst op een later moment teruglezen en aanpassen, maar dan staat er in elk geval iets op papier. Wees vooral niet te streng voor jezelf en go with the flow!

Contact

Lukt het je niet om je writer’s block te doorbreken of kun je gewoon wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van je teksten? Neem dan contact met me op.

Foto’s: Prisca Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *